Jo yhden lukukauden aikana koulutyössä kertyy huomattavan suuri määrä paperia kaappeihin ja työpöydän laatikoihin. Papereiden joukosta löytyy kaikkea aina lupalappusista kokeisiin ja kaikkea siltä väliltä. Täysin paperittomasta koulusta on varmaan turha unelmoida, mutta muutamilla muutoksilla olen ainakin itse saanut paperin määrää vähennettyä huomattavasti. 

Otan esimerkiksi vaikkapa poissaoloanomuslomakkeen, jota huoltajat käyttävät anoakseen oppilaalle tilapäistä vapautusta koulunkäynnistä esimerkiksi lomamatkan vuoksi. Laadin poissaoloanomuksesta verkkolomakkeen koulun verkkosivujen huoltajille tarkoitettuun osioon - toisin sanoen salasanoin suojatulle alueelle, jotta mahdollisilta väärinkäytöksiltä voidaan välttyä. Verkossa täytettävän lomakkeen etuna on myös sen nopeus - huoltaja täyttää lomakkeen esimerkiksi kotisohvalla ja välittömästi lomakkeen lähettämisen jälkeen lomake on luettavissa koulun lomakejärjestelmässä ja lomakkeen käsittely voi alkaa. Ja kuten eräässä tunnetussa tv-ohjelmassa on tapana sanoa, siinä ei ole vielä kaikki... Kun lomake liikkuu sähköisiä reittejä pitkin, se ei voi vahingossa unohtua kotiin tai hukkua oppilaan reppuun.

Aiemmin myös erilaisten tiedotteiden ja lupalappujen lähettämiseen kului paperia huomattavan suuria nippuja kerran tai kaksi viikossa - satunnaisesti jopa useamminkin. Viimeisimpien lukuvuosien aikana on kuitenkin siirrytty suurin harppauksin sähköisesti tapahtuvaan tiedottamiseen ja paperia on saatu säästettyä. Sähköinen tiedottaminen saattaa kuulostaa helpolta, mutta miettimistyötä siinäkin on jouduttu tekemään. Ihmiset surffailevat internetissä mitä erilaisimmilla laitteilla - älypuhelimilla, tablet-tietokoneilla, jopa televisiolla. Tiedottamisessa onkin tärkeä huomioida, että kaikki tiedotteessa oleva sisältö soveltuu käytettäväksi jokaisella mahdollisella päätelaitteella. Perinteinen teksti ja kuvat ovat onneksi olleet erittäinkin toimiva ratkaisu tässä asiassa.

Mitä seuraavaksi? Tavoitteenani on kehittää ratkaisu asiakirjojen sähköiselle allekirjoittamiselle, jolloin tietokoneella täytettäviä lomakkeita ei enää tarvitsisi edes tulostaa allekirjoittamista varten. Tämä projekti on vielä työn alla, joten siihen palattaneen vielä joskus myöhemmin...

Sähköistä syksyä kaikille!